Förbundsstämma, 15-17 november
Helgen 15-17 november var det återigen dags för Förbundsstämma och även den här gången hölls den i Stockholm på Scandic Ariadne. Från Örebrodistriktet åkte distriktsordförande Alexander Holmberg och ledamot Maaike van Huisstede Welvaart samt vår distriktskonsulent Malin Strandli. Efter att ha åkt tåg till Stockholm så möttes de upp av knappt 50 andra förbundsaktiva på hotellet och spenderade sedan kvällen med att lära känna andra som skulle närvara på mötet dagen efter.
På lördagsmorgonen så började dagen med en ordentlig hotellfrukost innan det hölls en stämmoutbildning för de som var där för första gången och de som bara ville friska upp minnet på hur det faktiskt går till. Där fick de lära sig om vad plenum och talarlista innebär, var propositionsordning är för någonting och hur ett påverkanstorg går till.
Vid 9.30 drog stämman igång och mötet öppnades av vice förbundsordförande Sandra Hammarstrand. Mötet pågick under hela förmiddagen, och avbröts endast av lunch innan det fortsatte på eftermiddagen. Då var det dags för så kallat påverkanstorg som är en ny metod för RUM att enklare och mer effektivt ha en diskussion kring de beslut som ska tas under mötet. Malin, som hade hand om en av stationerna, beskriver tillvägagångssättet som följande:
”Alla stora beslutspunkter i protokollet delades upp till stationer och stämmodeltagarna fick gå runt och diskutera med varandra och göra tillägg och förslag. Eftersom diskussionerna fördes i grupp med de som var mest intresserade av just den frågan så blev det mycket konstruktivt. Man kunde jämka och diskutera fram ändringar på motioner tills ett färdigt underlag för beslutet fanns. Det gjorde den formella beslutsprocessen i plenum mycket snabbare, istället för att diskutera i storgrupp. Det kändes nog lättare för ovana deltagare att framföra sina synpunkter än om de hade behövt ställa sig upp på mötet och prata.”
Maaike, som var på förbundsstämman för första gången, var en av de som lade fram inte bara en utan två ändringsförslag under mötet på söndagen. Den första lyfte att förbundet skulle undersöka intresset för att arrangera kommunikations- och marknadsföringsutbildningar för de distrikt som är intresserade. Ändringsförslaget gick igenom och lades till i Verksamhetsplanen som under söndagen godkändes. Det andra förslaget handlade om att förbundets resurser ska delas med distrikten, men efter diskussion med förbundsstyrelsen så visade det sig att det redan finns planer på att jobba mot detta så förslaget lades ner.
När mötet var över för dagen så fanns det gott om tid på kvällen att diskutera ytterligare med alla nya vänner. Tillsammans fördrev de tiden med att bland annat delta i en bodypercussion-session under en timmes tid. Detta innebär att de i grupp skapade musik med endast sina kroppar och undervisningen skedde helt utan prat. Efter middagen spelades det kortspel, lektes lekar och spelades Kahoot.
Allt som allt så blev det en intensiv helg med intensiva dagar och nya erfarenheter. Ordförande Alexander som har närvarat vid flera förbundsstämmor under sina aktiva år inom förbundet saknar tiden då det hölls två förbundsstämmor per år istället för endast en. Trots nervositet så tycker Maaike att det var en bra helg och med stödet från sina nyfunna vänner så ser hon fram emot att åka även nästa år.
Möteshandlingar:
- Protokoll
- Stämmohandlingar
- Verksamhetsberättelse och årsredovisning 2018
- Verksamhetsplan och budget 2020
[rl_gallery id=”1157″]